Creëer boeiende ruimtes

De minimalistische trend in de architectuur heeft geleid tot een sterk verminderd akoestisch comfort. Het toepassen van veel glas, beton en natuursteen zorgt letterlijk voor harde omgevingen waar mensen minder goed functioneren. Een goed doordachte materiaalkeuze kan onze ruimtelijke beleving optimaliseren, niet enkel visueel maar ook op gebied van de akoestiek. Creëer boeiende ruimtes door contrasten en spanningsvelden aan te brengen die samenvloeien tot een harmonisch geheel.

Leon Spiliaert baigneuse

 

 

Zowel in de natuur als in de beeldende kunsten zijn tal van voorbeelden te vinden.

De oude meesters volgden op basis van hun kennis van de natuur kennelijk ‘intuïtief’ een soort systeem. In de natuur zit enerzijds het geheim van beweging en verandering en anderzijds die van identiteit en rust.


Léon Spilliaert : « Baigneuse », 1910.
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten – Brussel

 

De kunst bestaat erin om een ‘creatieve spanning’ of balans te vinden tussen orde, stabiliteit en symmetrie alsook vrijheid, dynamiek en beweeglijkheid.

Pas deze principes toe om de akoestiek in je ontwerp te optimaliseren:

–         Zorg voor een evenwicht tussen harde en zachte materialen
 hiermee kan je de nagalmtijd verkleinen en toch de levendigheid in de ruimte bewaren.

–          Te veel absorptie maakt een kamer geluidsdood waardoor mensen elkaar niet meer verstaan en muziek geen klankbord meer heeft.

–          Harde en gladde oppervlakken gaan het geluid direct reflecteren. Bij parallelle wanden die kort bij elkaar staan ontstaat een flutter-effect, wat erg storend werkt tijdens een gesprek. Eén van beide wanden voorzien van een absorberend oppervlak kan hier een oplossing bieden.

–          Oppervlakken met een onregelmatige structuur zorgen voor diffusie van geluid. Ze behouden de levendigheid in de ruimte en gaan ook het flutter-effect tegen.

–          Een alternatief is een kast met open en gesloten gedeeltes en verschillende dieptes waardoor het geheel werkt als een diffuser en zo de spraakverstaanbaarheid verhoogt.

Een bewuste materiaalkeuze helpt je om een perfecte basis te creëren voor een harmonieuze ruimte waar mensen graag vertoeven en het akoestisch comfort ervaren waar ze recht op hebben.

Wens je meer tips?
Download mijn GRATIS handleiding “7 TIPS voor een goed akoestisch ontwerp” en ontdek hoe jij hierin kan bijdragen.

Ik wens je veel succes !

Nog geen reacties.

Geef een antwoord